Cultuur in de omgeving van ons vakantiepark

Hunebedden in de omgeving van ons vakantiepark


Hunebed van Diever (Diever 10 km)

Het hunebed in Diever is een middelgroot hunebed. Het hunebed ligt langs de Groningerweg in Diever. Er is een naamplaquette en een informatiezuil.

Meer info: Hunebed Diever

Hunebed Havelte (Havelte 20 km)

Het hunebed in Havelte ligt ten noorden van de Hunebeddenweg. Het is gebouwd tijdens de Trechterbekercultuur en een van de grootste hunebedden van Nederland (alleen die in Borger is groter). Bijzonder is dat er twee hunebedden vlak bij elkaar liggen. Aan de overzijde van de weg staat een kleinere.

Meer info: Hunebed Havelte

Tweeling hunebedden in Rolde (Rolde 25 km)

De tweeling hunebedden in Rolde zijn misschien wel de twee meest bekende hunebedden in het land. Twee vrij grote hunebedden vlak bij elkaar, uitstekend bereikbaar, onder de rook van Assen. Ze liggen vlak achter de fraaie middeleeuwse Rolder Kerk. Zet je auto neer op het parkeerterrein achter het kerkhof en betreed het royale door duizenden toeristen platgetreden hunebedterrein.

Meer info: Hunebed Rolde en De Hondsrug

Hunebed Centrum Borger (Borger 31 km)

Het Hunebedcentrum is een spectaculair museum dat inmiddels tegen de 100.000 bezoekers per jaar trekt. De bezoeker wordt ondergedompeld in de wereld van de prehistorie waarin de mens van toen tot leven wordt gebracht. Door zelfwerkzaamheid kruipen bezoekers als het ware in de huid van de trechterbekermens.
Het werkelijk binnentreden van de grafkelder van een hunebed op ware grootte, is een sensationele ervaring.

Meer info: Hunebed Centrum en Hunebed Borger

Theater in de omgeving van ons vakantiepark


Openlucht Theater Shakespeare (Diever 10 km)

Vanaf 1946 voert toneelvereniging Diever ieder jaar een toneelstuk van William Shakespeare op. De voorstellingen vinden plaats in het eigen Shakespeare Theater in Diever.

Meer info: Shakespeare Theater Diever

Musea in de omgeving van ons vakantiepark


OERmuseum West-Drenthe (10 km)

Het OERmuseum geeft een unieke kijk op de prehistorie van West-Drenthe. U vindt er prachtige vondsten uit de steentijd, bronstijd, ijzertijd en vroege middeleeuwen. Er zijn veel leuke en leerzame spelelementen voor kinderen. Al spelend leren ze meer over wat mensen in de prehistorie zoal deden. Daarnaast biedt het museum een programma met evenementen, workshops, wandelingen met gids en rondleidingen. Deze staan uitgebreid beschreven in de museumagenda op de website van het OERmuseum.

Meer info: OERmuseum

Drents Museum (Assen 19 km)

Het Drents Museum is een schitterend museum dat zich richt op Archeologie in de breedste zin des woords. Het is beroemd om zijn veenlijken (waaronder het meisje van Yde), de oudste boot ter wereld (de kano van Pesse) en internationale tentoonstellingen als The Mysterious Bog People (2004), Het Terracotta Leger van Xi an (2008) en Goud uit Georgie (2010). Daarnaast heeft het museum een grote collectie Art Nouveau en Art Deco en Hedendaagse figuratieve kunst.

Meer info: Drents Museum

Museum De Proefkolonie (Frederiksoord 20 km)

Ga 200 jaar terug in de tijd en beleef het verhaal van Johannes van den Bosch en de eerste kolonisten (paupers & pioniers) die in de Vrije Koloniën van Weldadigheid een nieuwe toekomst vonden.
Op deze unieke historische plek treed je in de voetsporen van de eerste paupers en ervaar je hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis, leuk voor jong en oud!

Meer info: De Proefkolonie

Gevangenismuseum (Veenhuizen 21 km)

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen is een modern en interactief museum waar u ontdekt hoe we in Nederland omgaan met misdaad en straf vanaf 1600 tot en met nu en maakt u kennis met de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen. Naast uw bezoek aan het museum kunt u een kijkje nemen in een echte gevangenis, een rondrit maken in een oude Boevenbus of een nacht doorbrengen in een comfortabele bewaarderswoning.

Meer info: Gevangenismuseum

Drukkerijmuseum (Meppel 30 km)

Het drukkerijmuseum in Meppel heeft een brede opzet. Het begint bij de eerste vormen van communicatie: tekens van de oermens. U ziet de ontwikkeling van het schrift tot en met ons huidige alfabet en het machinezetten in de jaren 50 van de 20e eeuw. Alles wat door de eeuwen heen van belang is geweest voor de drukkunst komt u tegen in het museum. Er zijn vaak demonstraties van ambachtelijke grafische technieken en dat maakt van het museum een echt ‘levend’ museum. Op zaterdag zijn er geen demonstraties.

Meer info: Drukkerijmuseum

Ellert & Brammert Openluchtmuseum (Schoonoord 30 km)

Het openluchtmuseum Ellert & Brammert biedt een mooi beeld op het vroegere leven en wonen in Zuidoost-Drenthe. Zo kunt u zien hoe de mensen hier vroeger geleefd hebben in o.a. plaggenhutten en Saksische boerderijen. Ook is er een ouderwets schooltje, een oude welwaterput, een miniatuur kalkoven en zelfs een gevangenis. Naast de vele bezienswaardigheden zijn er regelmatig demonstraties van oude ambachten, o.a. een houtzagerij en smederij. Ook is er in het museum een prachtige verzameling van fossielen, ertsen, gesteenten en mineralen.

Meer info: Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Speelgoedmuseum Kinderwereld (Roden 31 km)

Een leuk museum met oud en antiek speelgoed om te bekijken, maar ook veel speelgoed om mee te spelen.

Meer info: Speelgoedmuseum Kinderwereld

Klompenmuseum Gebr. Wietzes (Eelde 34 km)

Het grootste klompenmuseum van Europa.

Meer info: Klompenmuseum

Overige cultuur in de omgeving van ons vakantiepark


Herinneringscentrum Kamp Westerbork (Hooghalen 13 km)

Het kamp Westerbork is een herinneringscentrum voor de mensen die in dit kamp hebben gezeten tijdens de oorlog van ’40-’45. De overblijfselen van het kamp zijn vrij toegankelijk. Hier vind je het oude huis van de opzichter van het kamp, de overblijfselen van de barakken en het oude spoor.

Meer info: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Industrieel Smalspoor Museum (Erica 50 km)

Beleef het mee via een rit per smalspoortrein. Vanuit het nieuwe museumgebouw met statische en dynamische smalspoorexpositie, vertrekt u voor een tocht door een prachtig gebied, grotendeels over een origineel traject, vroeger gebruikt voor turftransport.

Meer info: Industrieel Smalspoor Museum

Veenpark (Barger Compascuum 52 km)

In het Veenpark in Barger Compascuum kom je alles te weten over het veen en de turf. Verder zijn er in het park volop mogelijkheden om te spelen. Via de speelbruggen van het Spetter Pieter Pater Pad kom je in het Groot Waterland. In de grote gele klomp woont Alfred Jodocus Kwak, het geesteskind van Herman van Veen. Verder zijn er Cinema Kwak, op speciale dagen familievoorstellingen in ‘Het Turftheater’ en bijzondere themadagen.

Meer info: Veenpark

Van Gogh Huis Nieuw-Amsterdam (Veenoord 43 km)

De enige voor publiek geopende werk- en woonplaats van van Gogh. U kunt hier een rondleiding krijgen over zijn tijd in Drenthe.

Meer info: Van Gogh Huis

Ga terug naar Omgeving