De mooiste dorpjes en steden in de omgeving

Appelscha (7 km)

Appelscha zelf is eigenlijk niet eens zo’n heel bijzonder dorpje, maar de natuur eromheen des te meer! Een prachtig netwerk van wandel- en fietspaden leidt u door ongerepte bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Er zijn veel campings, bungalowparken, leuke restaurantjes en attracties.

Door de prachtige omgeving komen er veel toeristen op het dorp af. Dit geeft heel veel gezelligheid en het dorp speelt er op in met vele evenementen, markten en braderieën. Heel leuk om af en toe vanuit de rust van uw vakantiewoning naar toe te gaan. Lekker op de fiets door het bos naar Appelscha, een marktje bezoeken en afsluiten met een diner op een gezellig terras. Nu al zin in?

Ook de beroemde jaarlijkse Fiets Vierdaagse trekt duizenden mensen naar de omgeving van Appelscha. Verder vindt u in Appelscha een attractiepark, een outdoor-park, een golfbaan en een fantastisch mooi bosbad.

Meer info: Appelscha

Diever (10km)

Op de fiets kunt u dwars door het Drents-Friese Wold naar het gezellige dorpje Diever. Maar met de auto lukt natuurlijk ook. Midden in het dorpje kunt u gezellig een terrasje pikken of lekker eten. Ook zijn er vaak leuke evenementen en marktjes in dit oergezellige gehucht.

Diever is vooral bekend om de openluchtuitvoeringen van het Shakespeare Theater Diever (zie ook Cultuur).

Meer info: Gemeente Diever vroeger en Diever

Dwingeloo (11 km)

Dwingeloo is één van de mooiste brinkdorpen van Drenthe. De Brink is het oude dorpscentrum waar de boerderijen omheen lagen en het vee over de Drift naartoe werd gedreven. De vijver op de “grote” Brink werd vroeger gebruikt voor het blussen van branden.

Tegenwoordig worden er in de zomer diverse activiteiten georganiseerd op de Brink zoals de Dwingelermarkt, Keramiekmarkt en de Brinkavonden.

Rondom Dwingeloo ligt het geweldig mooie Nationaal Park Het Dwingelerveld (zie ook Natuur).

Meer info: Dwingeloo

Assen (19 km)

De hoofdstad van Drenthe heeft twee gezichten. Enerzijds de statige deftigheid van een oude stad met schitterende oude gebouwen, anderzijds de drukte van het nieuwe stadshart met moderne winkelcentra.
Ga gerust een keertje naar deze stad en combineer een dagje winkelen met bijvoorbeeld een bezoekje aan het TT Circuit.

Meer info: Assen

Havelte (20 km)

Havelte is een brinkdorp met als bijnaam ‘De Parel van Drenthe’. Er zijn vele bezienswaardigheden in Havelte. De hunebedden liggen, hoe kan het ook anders, aan de Hunebeddenweg. Deze zijweg van de Helomaweg ligt aan de voet van de Havelterberg. De Havelterberg is geen echte berg te noemen, maar met 18,80 meter boven NAP wel een grote bult in het Drentse landschap.

In het dorp zelf zijn diverse monumentale Drentse boerderijen, een korenmolen en het zeventiende eeuwse landgoed Overcinge. Net buiten het dorp is een schaapskooi met de Holtingerschaapskudde. De herder vertrekt iedere ochtend met zijn honden en kudde om de schapen te laten grazen op de Drentse heidegronden.

Meer info: Havelte

Monumentendorp Orvelte (22 km)

In monumentendorp Orvelte vindt u monumentale boerderijen, prachtige hoge bomen, mooie tuinen, met kinderkopjes belegde straten en een gezellige dorpse sfeer. Orvelte is dan ook een van de mooiste dorpen in Drenthe en Nederland.

In Museumdorp Orvelte kunt u kennismaken met oude ambachten. Ga eens langs bij de smid en zie hoe hij de hoefijzers smeedt in het vuur of breng een bezoekje aan de klompenmaker en zie hoe klompen gemaakt worden. Maar u kunt ook een demonstratie bijwonen van een heuse glasblazer of in de zuivelfabriek uit 1899 zien hoe biologische kaas gemaakt wordt. Helemaal bijzonder is de schaapskudde met Schoonebeker schapen, die dagelijks door een herder naar de heide wordt geleid. Wilt u alles over de geschiedenis van Museumdorp Orvelte te weten komen, maak dan een rondleiding door het dorp onder leiding van een gids.

Voor de kinderen zijn er in de Ambachtentuin leuke speeltoestellen en diverse activiteiten te ondernemen. Aan de rand van het dorp begint ook de spannende speelroute Het houten pad van Theodor. Of misschien is de educatieve puzzeltocht voor het hele gezin wel iets voor u? Verder worden er regelmatig allerlei leuke festiviteiten georganiseerd in het dorp, zoals themadagen, optredens van folkloregroepen, markten en theatervoorstellingen.

Meer info: Orvelte

Ruinen (22 km)

De Heerlyckheid Ruinen is een Drents brinkdorp gelegen aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld. Kenmerkend voor het dorp is de Hervormde Kerk aan de Brink en vele oude boerderijen in en rond Ruinen. Vanaf de Brink kunt u wandelend of fietsend, via de molen De Zaandplatte naar de bossen en heidevelden om de herder met zijn kudde Drentse heideschapen te ontmoeten. Om kennis te maken met de geschiedenis van Ruinen kunt u terecht in de museumboerderij Pasmans Huus.

Rondom Ruinen zijn de dorpen Ansen, met zijn vele Saksische boerderijen, en Echten zeer de moeite waard om te bezoeken. Ansen is een klein Brinkdorp met prachtige oude boerderijen, waarvan de meeste nog in originele staat zijn. Vanuit Ansen kunt u binnendoor naar het Landgoed Rheebruggen, waar de tijd heeft stilgestaan. Het landgoed is ruim 300 hectare groot en eigendom van Stichting Drents Landschap. Rheebruggen geeft een goed beeld van hoe het Drentse Landschap er een eeuw geleden uitzag.

Meer info: Ruinen

Giethoorn (35 km)

Giethoorn is een klein langwerpig plaatsje in de kop van Overijssel. Het dorp is ontstaan tijdens de afgravingen van het veengebied. De mensen gingen hier na de afgraving wonen op eilandjes aan een centrale vaart. Om de vele eilandjes in het gebied met elkaar te verbinden zijn talloze bruggetjes gebouwd, mede hierdoor heeft het dorp zijn huidige unieke karakter gekregen. Tegenwoordig is Giethoorn vooral in beeld bij de toeristen. Mensen kunnen hier boten huren om een rondvaart te maken door het dorp.

Huur een bootje en vaar door het prachtige dorp en het geweldige natuurgebied De Wieden. U vaart, kanoot, fietst of schaatst (!) zo naar een van de gezellige café-restaurants.

Meer info: Giethoorn

Groningen (45 km)

Groningen is een bruisende studentenstad. De jongste stad van Nederland kent een lange, roerige geschiedenis en dat is te zien aan de historische pakhuizen, hofjes en gebouwen. Groningen is ook een stad met lef, de stad heeft de meest vernieuwende architectuur binnen haar grenzen. En Groningen is ooit verkozen tot Beste Binnenstad, omdat het er zo goed toeven is. Maak het mee, ga Groningen beleven!

Tip voor de nazomer: ga naar het Noorderzon Festival. Dit is een 11-daagse internationale kunstenmanifestatie met een scala aan crossover-producties, waaronder muziek, dans, circus, toneel, mime, poppentheater. Het kloppende festivalhart is het prachtige Noorderplantsoen, een stadpark aan de rand van het centrum.

Meer info: Groningen

Andere leuke dorpjes om te bezoeken


Smilde 

Smilde is gesitueerd aan beide zijden van de Drentsche Hoofdvaart, ten zuidzuidwesten van Assen. Smilde is een typisch voorbeeld van een lintdorp, met een lengte van circa 17 kilometer. Er is niet zo heel veel te beleven, maar u kunt er prima uw boodschappen doen.

Ansen (18 km)

In de nabijheid van het nationaalpark Dwingelderveld en landgoed Reebruggen, ligt Ansen met zijn vele Saksische boerderijen. Bezoek dit leuke dorpje, maar ga zeker ook even naar landgoedwinkel De Veenhoeve.

Gasteren (30 km)

Gasteren is een karakteristiek brinkdorp en heeft vele Saksische boerderijen.

Gees (32 km)

Gees is één van de best bewaarde Drentse dorpen. De bijzondere sfeer van het aloude dorp is niet gewijzigd. De rust is gebleven, gekoppeld aan een zekere mate van levendigheid. In het dorp is de grootste zwerfkei van Drenthe te vinden. Ook de beroemde Dehullu beeldentuin en galerie worden niet snel voorbij gelopen.

Exloo (40 km)

Dit dorp is een bezoekje waard! Er is een schaapskooi en aan de dorpsrand vindt u prachtige oude eiken en linden.

Ga terug naar Omgeving