De omgeving van het vakantiepark

Bungalowpark Hoogersmilde ligt aan de rand van Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Dit Nationaal Park en de wijde omgeving is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Een zeer afwisselende streek welke in elk seizoen rust, ruimte, natuur, cultuur en kwaliteit biedt. Het gebied waaruit Hoogersmilde is ontstaan, was enige eeuwen geleden een woest ontoegankelijk oord van moerassen, plassen, meren, hoogveen en heide, afgewisseld op enkele hogere gedeelten, door bos en zandverstuivingen.

Onze gasten zijn steeds weer verbaasd over de vele honderden kilometers fietspaden welke leiden door dichte naald- en loofbossen, uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen, bosmeren, open natuurvelden, heuvellandschappen, langs hunebedden en oude Drentse brinkdorpen. Al direct vanuit het vakantiepark begeeft u zich op de fiets- en wandelpaden. 

De omgeving van het vakantiepark biedt talloze mogelijkheden voor uitstapjes zoals o.a. Monumentendorp Orvelte, Dierentuin in Emmen, Het Boomkroonpad in Drouwen en de vele grotere en kleinere musea. Het park heeft een ideale ligging voor uitstapjes naar de provincie Groningen, Friesland en in Drenthe.

In de nabije omgeving vindt u Het Blauwe Meer, een grote natuurvijver met zandstrand. Op loopafstand is er ook het openlucht Bosbad. Voor paardenliefhebbers is er op enkele minuten loopafstand een manege. Voor boodschappen bij de supermarkt, bakker, slager etc. kunt u in het dorp terecht op slechts 5 minuten fietsafstand.

Langs Hoogersmilde loopt de Drentse Hoofdvaart. De Drentse Hoofdvaart werd gegraven in 1768-1780. In die tijd vestigden zich hier duizenden kanaalgravers en veenarbeiders uit allerlei oorden. De turfgraverij werd op grote schaal aangepakt. Hijkersmilde en Kloosterveen zijn ontstaan in 1771 en in 1823 Bovensmilde. Hoogersmilde bestond toen al lang. In die tijd ontwikkelde de scheepvaart zich snel. De omgeving van Hoogersmilde is in hoofdzaak een agrarisch gebied.

Kortom, er is genoeg te doen in de omgeving van Bungalowpark Hoogersmilde in Drenthe!  

Wandelen in de omgeving

In en bij het Drents-Friese Wold zijn ongeveer 40 gemarkeerde wandelingen uitgezet met een totale lengte van maar liefst 130 km. U kunt de wandelingen met hun afstanden (variërend van twee tot tien km) vinden op een duidelijke kaart van Staatsbosbeheer die bij de informatiecentra is te verkrijgen. Wandelroutes zijn ook te vinden op: Het Drents-Friese Wold - Wandelen. Klik op het pictogram voor wandelroutes!

Fietsen in de omgeving

Drenthe is dé plek voor fietsers. U kunt er zelf op uit trekken met behulp van het fietsknooppunten netwerk. In het Drents-Friese Wold is 63 km aan fietspaden aangelegd, prima verhard (asfalt, beton of schelpenpaden) en prachtig slingerend over open gebieden tussen de bossen, door bossen, langs grazende schapen, over heidevelden, langs beekjes, langs bosmeertjes en langs zandverstuivingen. Klik op het pictogram voor fietsroutes!

ATB paden in de omgeving

Voor ATB’ers is 50 kilometers aan speciale ATB fietspaden aangelegd in het Drents-Friese Wold. Staatsbosbeheer heeft een tweetal routes door de boswachterij Appelscha (blauw, 24 km) en Smilde (groen 28 km) aangelegd. In zwart zijn de verbindingszones aangegeven. Samen vormen ze een van de meest uitgebreide mogelijkheden in Nederland voor terreinfietsen. Klik op het pictogram voor ATB routes!

zonsondergang

Nog meer natuur beleven:

schaap

Boswachterij Schoonloo (24 km)

Dit gebied ligt op een Drents plateau. Er zijn veel bijzondere planten en dieren, bijv. de das en de veenbesparelmoervlinder. Verscholen in het groen vindt u de speelvijver waarin gezwommen kan worden.

ree

Boswachterij Gieten-Borger (37 km)

U vindt hier het Boomkroonpad waar u kunt wandelen door de toppen van de bomen. Ook is er een paardentram en spartelvijver. De bossen van Gieten en Borger zijn stil en uitgestrekt, u kunt er heerlijk fietsen en wandelen.

eekhoorn

Boswachterij Exloo (39 km)

Dit natuurgebied ligt op de Drentse Hondsrug. Naald- en loofbos, stuifzanden en open heide wisselen elkaar af waardoor het een heerlijk gebied is om te wandelen en fietsen. U vindt er ook hunebed D30.