Wandelen en fietsen in de omgeving

Wandelen in het Drents-Friese Wold

Drenthe is fantastisch om te wandelen. Er zijn vele mooie wandelpaden in het Drents-Friese Wold en andere natuurgebieden om er zelf op uit te trekken. Maar u kunt natuurlijk ook meedoen aan een van de georganiseerde wandelevenementen.

In en bij het Drents-Friese Wold zijn 40 gemarkeerde wandelingen uitgezet met een totale lengte van maar liefst 130 km. U kunt de wandelingen met hun afstanden (variërend van twee tot tien km) vinden op een duidelijke kaart van Staatsbosbeheer die bij de informatiecentra is te verkrijgen.
U kunt ook allerlei wandelroutes, kort en lang, op deze kaart opzoeken en downloaden

Allerlei wandelroutes zijn te vinden op: wandelen in het Drents-Friese Wold

Wandelvereniging in Dwingeloo

Wandelvereniging D.O.S. uit Dwingeloo organiseert gedurende het hele jaar mooie wandelingen. Check hun site voor de actuele evenementen en data.

Meer info: Wandelvereniging D.O.S.

Knapzakroutes

Loop eens een knapzakroute. Een unieke kans verder kennis te maken met Drenthe. De knapzakroutes gaan over zandpaden van de oude essen, langs Drentse beken, over afgelegen bospaden en langs eeuwenoude heidewegen. Deze knapzakroutes tonen niet alleen de grote afwisseling in het landschap maar ze vertellen ook over de eeuwenoude wisselwerking tussen mens en natuur, ze laten de geschiedenis van de kleine dorpen en buurtschappen zien. De knapzakroutes K08, K17 en K36 voeren je langs of door het Drents-Friese Wold.

Meer info:
knapzakroutes
knapzak wandelroutes in Drenthe


Fietsen in de omgeving van ons park

Drenthe is dé plek voor fietsers. U kunt er zelf op uit trekken met behulp van het fietsknooppunten netwerk. Of meedoen bij een van de georganiseerde fietsevenementen.

Fietsen in het Drents-Friese Wold

In het Drents-Friese Wold is 63 km aan fietspaden aangelegd, prima verhard (asfalt, beton of schelpenpaden) en prachtig slingerend over de open gebieden tussen de bossen, door de bossen, langs grazende schapen, over heidevelden, langs beekjes, langs bosmeertjes en langs zandverstuivingen.

Speciale ATB paden in het Drents-Friese Wold

Voor de ATB’ers is 50 kilometers aan speciale ATB fietspaden aangelegd in het Drents-Friese Wold. Staatsbosbeheer heeft een tweetal routes door de boswachterij Appelscha en Smilde aangelegd. Samen vormen ze één van de meest uitgebreide mogelijkheden in Nederland voor terreinfietsen. De variatie in terreingesteldheid en de verschillende landschapstypen zijn hier zo groot als een ATB-er zich maar kan wensen. Er zijn twee lussen uitgezet die onderling met elkaar verbonden zijn. Ze zijn met een internationaal gebruikt ATB-symbool aangeduid: Appelscha is blauw ( 24 km), Smilde groen (28 km). In zwart zijn de verbindingszones aangegeven.

Voor informatie over de opstappunten en waar de routes langs gaan heeft Staatsbosbeheer een speciale folder uitgegeven die onder andere verkrijgbaar is bij de VVV Appelscha en Kramer Fietsservice.

Meer info en kaart van de routes: Diever-Hoogersmilde-lus en Appelscha-lus

Uitgezette en beschreven fietstochten

Mooie uitgezette en beschreven fietstochten om mee te nemen: 

Meer info over knooppuntroutes:
Nederland Fietsland

Ga terug naar Omgeving