grenzeloze natuur in de omgeving

Vele nationale parken in de omgeving van ons park

Nationaal Park het Drents-Friese Wold (500m)

Bungalowpark Hoogersmilde ligt aan de rand van het Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Dit Nationaal Park en de wijde omgeving is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland.

Naast bos is het Drents-Friese Wold vooral bekend vanwege De Kale duinen, of chiquer, het Aekingerzand. Dit stuifzandgebied is groot genoeg om de wind de kans te geven het zand ook echt te laten stuiven. Met behulp van grazers wordt het gebied verder vrij van gras en bomen gehouden.

Aan de zuidwest kant van het gebied, rondom het dorp Doldersum, vindt u het Doldersummer- en Wapserveld. Een groot heidegebied.

De zwarte specht staat symbool voor het grote bosgebied in het Drents-Friese Wold. De zwarte specht zien is best lastig, maar horen lukt soms wel.

Meer info: Nationaal Park Drents-Fiese Wold en Drents-Friese Wold: 6100 ha grenzeloze natuur

Nationaal Park Dwingelderveld (12 km)

Op een kwartiertje rijden van ons vakantiepark ligt het Nationaal Park Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van West-Europa. U vindt hier zeldzame dieren en planten, zacht glooiende heidevelden met plassen en vennetjes, bos, en stuifzand.

In de omringende schilderachtige esdorpen zoals Ruinen en Dwingeloo is de cultuurhistorie van pakweg een eeuw geleden nog tastbaar aanwezig. Het gebied telt meer dan zestig vennen en veenmoerasjes. Er lopen twee kudden Drentse heideschapen rond.

Meer info: Nationaalpark Dwingelderveld

Nationaal Park De Wieden (35 km)

De Wieden in de Kop van Overijssel is met 5700 ha water, riet, gras- en hooilanden en moerasbos een van de grotere gebieden van de Vereniging Natuurmonumenten. Samen met De Weerribben van Staatsbosbeheer vormt De Wieden het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van West-Europa. Ga hier zeker een dagje heen en combineer het met een bezoek aan het gezellige dorp Giethoorn.

Meer info: De Wieden

Nationaal Park De Weerribben (40 km)

De Weerribben is uniek. Samen met De Wieden is dit het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het gebied is een oase van ruimte en rust voor planten, dieren en mensen.

Genieten van een kanotocht tussen de rietkragen, varen langs bloemrijke hooilanden of genieten van het geheimzinnige moerasbos… het kan allemaal in De Weerribben.

Meer info: De Weerribben

Ga terug naar Omgeving