Je bekijkt nu De Holtinger Schaapskudde

De Holtinger Schaapskudde

  • Berichtcategorie:activiteit

Wie een bezoek brengt aan het Holtingerveld nabij Havelte loopt kans op een ontmoeting met de Holtinger Schaapskudde. Vanuit de prachtig gelegen schaapskooi bij de Toegangspoort Holtingerveld trekt de herder vrijwel dagelijks met de kudde de heide op.

In de zomer trekken de herders dagelijks, ongeacht de weersomstandigheden, met de schaapskudde de heide op. Vertrek vanaf de kooi vindt rond 9.30 uur plaats. Rond 16.30 uur komt de kudde terug naar de kooi. Het is altijd weer een spectaculair gezicht om de hele kudde de kooi uit te zien gaan! Een bezoek meer dan waard. In de herfst en in de winter wordt er minder begraasd. Soms staan de schapen dan ingerasterd op een vaste plek. Op het informatiebord aan de kooi staat aangegeven waar de kudde zich bevindt.

Het adres van de schaapskooi is:
Van Helomaweg 16 te Havelte.

schaapskudde

De kudde telt ruim 380 raszuivere Drentse Heideschapen. In de vroege lente komen daar nog eens zo’n 300 lammeren bij. De schapen hebben bontgekleurde koppen met horens.  Die van de rammen vormen een mooie krul. Het ras ontstond in de tijd dat tachtig procent van Drenthe bestond uit heide en stuifzand. De kleine, ranke schapen zijn tevreden met een mager dieet van heide, grassen en struikjes.

Meer info:
De Holtinger schaapskudde